سه شنبه 22 دی 1394

معرفی کانون پتنت ایران

یکی از مهم‌ترین الزامات ورود فناوری‌های نوین به بازار، اطمینان از حفاظت حقوق مالکیت فکری و اثبات حق مالکیت افراد یا شرکت‌های نوآور بر آنهاست.

مالکیت فکری به عنوان یکی از زیرساخت‌های مهم توسعه فناوری بیش از یک قرن است که در دنیا مورد توجه ویژه قرار گرفته است و در این راستا، معاهدات و کنوانسیون‌های فراوانی وجود دارد که همگی حاکی از اهمیت این مقوله است. عدم توجه به قوانین مالکیت فکری در بازارهای داخلی و بین‌المللی می‌تواند خسارات زیادی را از جمله افشا شدن فناوری در بازار هدف، در پی داشته باشد.

«کانون پتنت ایران» با در نظر گرفتن نیازمندی های کشور در زمینه مالکیت فکری، اقدام به استقرار واحدهای فعال در این حوزه، در قالب یک مجموعه متمرکز نموده است. این کانون که از سال ۱۳۸۴ به عنوان واحد مالکیت فکریِ «ستاد ویژه توسعه فناوری نانو»، فعالیت خود را آغاز نموده است، از سال ۱۳۹۳، با موافقت «معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری»، در قالب «کانون پتنت ایران»، امور مرتبط با حوزه مالکیت فکری و به ویژه ثبت اختراع را در تمامی حوزه‌های علم و فناوری عهده‌دار شده است.

اهداف کانون پتنت ایران:

• ارتقای رتبهٔ علمی و فناوری کشور

• حفاظت از دارایی‌های فکری فناوران یا شرکت‌های نوآور

• تولید ثروت از مالکیت فکری و ایجاد بازار اختراعات و کسب درآمد از آن‌ها

• هدایت مراکز تحقیقاتی و شرکت‌ها به سمت نوآوری قابل ثبت در بازارهای داخلی و خارجی

• توسعهٔ منابع انسانی متخصص در حوزهٔ مالکیت فکری

خدمات کانون پتنت ایران:

• ثبت اختراعات در ادارات ثبت اختراع معتبر دنیا (USPTO، EPO)

• حمایت ۹۰ درصدی از کل هزینه‌های ثبت اختراع در ادارات ثبت اختراع معتبر دنیا (USPTO، EPO)

• ارائه مشاوره فنی و تخصصی در زمینه نگارش متن اختراع (Draft) استاندارد

• ارزیابی درخواست‌های ثبت اختراع داخلی ارجاع شده از اداره کل مالکیت صنعتی ایران

• اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه ۵۰ میلیون تومانی به شرکت‌های دارای پتنت خارجی

• حمایت تشویقی ۱۰ میلیون تومانی از دانشگاه‌های دارای پتنت در دفا‌تر ثبت اختراع معتبر دنیا

• ثبت علائم تجاری (برند) در داخل و خارج از کشور

• حمایت ۷۰ درصدی از هزینه‌های ثبت علائم تجاری برای شرکت‌های دانش‌بنیان

• مشاوره در زمینه ثبت طرح‌های صنعتی

• توانمندسازی کار‌شناسان دفا‌تر مالکیت فکری دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور

• برگزاری (سمینار‌ها و) کارگاه‌های آموزشی مالکیت فکری برای دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان

• ارائه مشاوره فنی و تخصصی در زمینه ارزش‌گذاری و تجاری‌سازی اختراعات

• تحلیل پتنت و رصد فناوری در حوزه‌های تخصصی

• ایجاد بانک اطلاعات اختراعات ثبت‌شدهٔ معتبر

دفاتر مالکیت فکری دانشگاه‌ها؛ بازوهای اجرایی کانون پتنت ایران

در راستای یکی از اهداف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از جمله ارتقای ارتباط «دانش» با «صنعت» و «جامعه»، ‌اقتدار ملی، ترویج و فرهنگسازی اقتصاد دانش بنیان، تولید ثروت و افزایش کیفیت زندگی مردم از طریق افزایش توانمندی‌های فناوری و نوآوری در کشور، کانون پتنت ایران تحت حمایت این معاونت فعالیت گسترده‌ای را در دانشگاه‌ها آغاز کرده است.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اکرم طاهری نماینده کانون پتنت در دانشگاه صنعتی امیرکبیر درباره فعالیت‌های این کانون اظهار کرد: پتنت یک حق انحصاری است که توسط مراجع قانونی به مخترعان داده می‌شود تا بتوانند از منافع اختراع خود در یک دوره زمانی مشخص و در یک مکان جغرافیایی خاص محافظت کنند. حق انحصاری تنها به ازای افشای اختراع با جزئیات کافی اعطا می‌شود. بنا بر رتبه بندی موسسات معتبر جهان، پتنت‌های ثبت شده در هر کشور بعنوان شاخصی برای رشد صنعت و سطح فناوری مطرح می‌شود.

وی در ادامه افزود: علاوه بر این، پتنت‌ها منابع مهمی از اطلاعات حقوقی و تجاری در بسیاری از کشورها است و بعنوان ابزاری برای توسعه سریع‌تر فناوری و پیشرفت اقتصادی بکار می‌روند. با توجه به این مطالب و در راستای یکی از اهداف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از جمله ارتقای ارتباط «دانش» با «صنعت» و «جامعه»، ‌اقتدار ملی، تولید ثروت و افزایش کیفیت زندگی مردم از طریق افزایش توانمندی‌های فناوری و نوآوری در کشور، کانون پتنت ایران تحت حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فعالیت گسترده‌ای دارد.

طاهری درباره نحوه حمایت کانون پتنت ایران عنوان کرد: کانون جهت تشویق و حمایت از فناوران و محققان، از پتنت‌های خارجی آنها در ادارات معتبر ثبت اختراع، به میزان 90 درصد حمایت به عمل می آورد. در این خصوص کانون پتنت با برگزاری کارگاه های آموزشی برای نمایندگان دفاتر مالکیت فکری دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، گام‌های موثری را برداشته است.

نماینده کانون پتنت در دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: فعالیت این نمایندگی در دانشگاه امیرکبیر از شهریور ماه سال جاری آغاز شد. این دفتر ضمن آگاهی بخشی به محققین دانشگاه، با انتشار پوستر و مطالب ارائه شده توسط کانون پتنت در سطح دانشگاه و همچنین ضمن درج حمایت‌های کانون در ماهنامه دانشگاه در هفته پژوهش، در سایت رسمی دانشگاه نیز اطلاع رسانی کرده و تاکنون موفق به درج 7 درخواست پتنت در سامانه کانون پتنت ایران شده است که از میان آنها یک مورد نیز موفق به دریافت حمایت 90 درصدی کانون شد.